"Wij zijn slager, kok en bakker én leerlingen van Ter Groene Poorte en daar zijn we heel trots op!" (Charlotte, Sam en Jarne)

In Ter Groene Poorte kun je naast slager, kok en bakker ook voedingstechnicus en grootkeukenkok worden. Alle gastronomische opleidingen vind je hier onder één dak.

Laat je overtuigen en proef van onze gastronomie!


INFO- EN OPENDEURDAG
ZONDAG 13 MAART '16
klik hier voor meer info

 

 

De gastronomische school

Ter Groene Poorte is op de eerste plaats een dagschool. Hoewel de vlag 'voedingsinstituut' misschien nog beter de lading denkt. Want Ter Groene Poorte heeft alle voedingsberoepen in huis, wat haar uniek maakt. Dertienhonderd leerlingen uit heel Vlaanderen en Nederland volgen er een gastronomische opleiding. Leerlingen waar we trots op zijn.

De gastronomische ambassadeurs

Ter Groene Poorte is ook een 'open' instelling. Onze missie is de nieuwste gastronomische trends oppikken en trendsettend zijn. Leerkrachten en oud-leerlingen willen hun jarenlange ervaring met je delen. Via masterclasses en publicaties. Een voortrekkersrol waar we trots op zijn.

Het gastronomisch kenniscentrum

Ter Groene Poorte is tenslotte één grote familie. Ruim 12000 oud-leerlingen en 2000 zelfstandigen van grootkeukenkok tot sterrenchef, van ambachtelijke slager tot traiteur, van dorpsbakker tot meesterpatissier. Allemaal dragen ze de gastronomische knowhow van Ter Groene Poorte uit. Ambassadeurs waar we trots op zijn.

Events

Hier vind je de belangrijkste evenementen van Ter Groene Poorte. Infodagen, workshops voor toekomstige leerlingen en masterclasses. Hier moet je zijn. Klik op de activiteit en in de rechterkolom kun je voor de specifieke evenementen inschrijven. Enkel voor de info- & opendeurdag op zondag 13 maart is dit niet nodig.

Komen eten

Wist je dat je bij Ter Groene Poorte ook kan komen eten?

Ontdek onze restaurants en reserveer!

Komen eten

Facebook stream

In word and image
VideosDrunchNewsletters

Nieuws Ter Groene Poorte in de media

 • Info- en Opendeurdag op 13 maart 2016!

  We heten je van harte welkom op Ter Groene Poorte, dé Gastronomische School. Net zoals op de voorbije opendeurdagen willen we je op 13 maart 2016 onze school tonen.

  Geïnteresseerde leerlingen en hun ouders krijgen alle nodige inlichtingen op locatie: elke school in ‘haar’ gebouw. Je krijgt er een persoonlijke, individuele rondleiding en je ziet er onze leerlingen aan het werk. Onze theorie- en leerkrachten geven je er correcte informatie.

  Wie intern wil worden, kan onder begeleiding het internaat bezoeken. Voor de leerlingen van de eerste graad gebeurt dit in Craenenburg. Internen van de tweede en de derde graad kunnen terecht in het receptiegebouw. Er is een pendeldienst voorzien voor wie ons internaat in de Komvest wil bezoeken.

  Het trefpunt voor de oud-leerlingen en de oud-leerkrachten bevindt zich in het leraarslokaal. In de Sporthal is een versmarkt. Alle gebouwen en praktijkruimtes kunnen ook individueel worden bezocht. Een aanrader alvast is Het Huis van de Gastronomie. Wie wil weten hoe het onderwijs in de toekomst zal zijn, moet dit nieuw gebouw hebben gezien!

  In Salons Ter Groene Poorte en het Fornuis kan je over de middag een gastronomische lunch krijgen.

  Geniet van je gastronomische kennismaking met onze school.

  Auteur: 
  TGP
 • Grootkeuken in de kijker!

  In de gastronomische school Ter Groene Poorte neemt de opleiding tot grootkeukenkok een aparte plaats in. Zo apart dat we spreken van de grootkeukenschool Ter Groene Poorte.

  En die school heeft alle redenen om zich te profileren als een richting met een eigen gelaat. De opleiding wordt er niet gezien als een verlengstuk van de klassieke hotelopleiding. Neen, ze is anders en ook meer. Een grootkeukenkok moet kunnen organiseren en leiding geven, en moet vooral creatief en flexibel zijn en dat alles rekening houdend met een vooraf bepaald budget.

  Aan die kwaliteiten werkt de grootkeukenschool van Ter Groene Poorte. Vanaf het vijfde jaar krijgen de leerlingen er les in de zelfbediening van de school. Dagelijks verzorgen ze er 800 maaltijden. En ieder jaar krijgen ze meer verantwoordelijkheid. Stap voor stap. Op het einde van het specialisatiejaar zijn ze volwaardig chef-kok. Ook in de lessen theorie wordt gefocust op organisatie, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.
  Een tweede belangrijke item is creativiteit en flexibiliteit. Op het einde van hun opleiding moeten de leerlingen kunnen inspelen op de meest voorkomende voedselallergieën. Tegelijkertijd moeten zij in staat zijn om week- en maandmenu’s te ontwerpen, gaande van dagelijkse tot feestelijke gerechten. Gevarieerd en gezond, en met dagverse producten.

  Auteur: 
  TGP
 • Vruchtbare grond - Eetbare grond

  West-Vlaanderen staat bekend voor zijn ondernemersmentaliteit, Ter Groene Poorte voor haar zin voor innovatie. Beiden vonden elkaar in het project West-Vlaanderen – de beste grond om te ondernemen.

  Het aandeel van Ter Groene Poorte in dit project is niet mis. In deze campagne van de provincie West-Vlaanderen over regionaal ondernemen ontwikkelde Foodpairing het concept en het recept ‘vruchtbare aarde – eetbare aarde’. Het idee is vrij eenvoudig: de campagne wordt ondersteund door de verspreiding van zakjes ‘ondernemingsgrond’. De inhoud ervan ziet er uit als vruchtbare aarde, maar er is meer: deze West-Vlaamse grond is letterlijk ook eetbaar.
  Ter Groene Poorte anticipeerde gevat op dit initiatief. De productie van de eetbare grond wordt gecoördineerd door het specialisatiejaar voedingstechnologie. De voedingstechnologen werken dit project uit in hun lessen. Dit is zo een prachtig voorbeeld van hoe Ter Groene Poorte op een originele didactische manier ‘Science, Technology, Engineering en Mathematics (de STEM-vakken) in de praktijk overbrengt bij haar leerlingen. Het project ‘vruchtbare aarde’ is werkplekleren op school, is de praktijk naar de school brengen. Een overduidelijk bewijs dat Ter Groene Poorte steeds meer uitgroeit tot een gastronomisch kenniscentrum.
  Bestellen zakjes eetbare grond:
  www.west-vlaanderen.be

  Auteur: 
  TGP
 • Ter Groene Poorte goes Classic

  KLIK HIER OM DE MENU TE BEKIJKEN

  Op 12 november 2015 verzorgt Ter Groene Poorte op Classic een gastronomisch banket: Ter Groene Poorte goes Classic. Oud-leerlingen Wout Bru (Brasserie Bru by Suzy) en Julie Baeckelandt (C-Jules) leiden er de keuken- en zaalbrigade van Ter Groene Poorte.

  Programma
  18.00u.       Mogelijkheid bezoek Classic Event
  18.45u.       Ontvangst met 'Bubbels & Bites'
  19.00u.       Classic Gastronomy
  22.00u.       Barista & Sweets

  Deelname
  €115,- per persoon
  Wie met zes personen of meer intekent, betaalt €100,- per persoon.

   

  Auteur: 
  TGP
 • Eerste schooldag

  Op dinsdag 1 september trokken 1300 leerlingen opnieuw richting Ter Groene Poorte. Klaar voor een toekomst binnen de gastronomie. Jongens en meisjes verkennen de eerste graad, ontwikkelen zich verder binnen de tweede of de derde graad of vervolmaken zich middels een specialisatiejaar. We wensen iedereen een succesvol schooljaar vol ambitie, motiviatie en goesting in gastronomie!

  Auteur: 
  Ter Groene Poorte
 • HOT NEWS

  Van 27 tot 30 september tekent de Bakkerijschool present op Broodway en de Slagerijschool op Meat Expo. Beide beurzen gaan door op hetzelfde moment in de EXPO van Kortrijk.

   

   

   

  Auteur: 
  TGP
 • Openingsuren zomervakantie

  Tijdens de zomervakantie is de school elke dag open van 9.00 u tot 12.00 u. en van 13.30 u. tot 17.00 u. (behalve van 13 juli tot en met 2 augustus).
  Inschrijven voor het schooljaar 2015-2016 is telkens mogelijk.
  Meer info ook op 050 40 30 20

  Auteur: 
  TGP
 • Eat, meet & greet levert 8100 euro op!

  De 'eat, meet & greet' met bekende Vlamingen leverde 8100 euro op voor Kom op Tegen Kanker. De collega's trainen alvast hard om de 1000 kilometer tijdens het Pinksterweekend tot een goed eind te brengen. Proficiat met het behaalde resultaat en met dank aan de bekende Vlamingen (Geert Noels, Jef Vermassen, Bart Verhaeghe, Patrick Moenaert, Lieven Boeve, Wout Bru, Johan Museeuw, Willy Naessens en Etienne Vermeersch) voor hun vrijwillige medewerking aan het goede doel!

  Trotse leerlingen en begeleiders!
  Auteur: 
  TGP
 • EAT, MEET & GREET

  Wil je een exclusief etentje met een BV? Zocht je nog naar een origineel geschenk of een teambuildingsactiviteit? De gastronomische school Ter Groene Poorte geeft je die kans.

  DOWNLOAD HIER ALLE INFO

  Eat, Meet & Greet
  Dit schooljaar organiseert Ter Groene Poorte een Eat, Meet & Greet met BV’s. Het principe is heel eenvoudig. Op dinsdag 28 april om 19.00u. komen een achttal BV’s naar het schoolrestaurant Salons Ter Groene Poorte en wie met één van hen aan tafel wil zitten, geeft een gift van €100 ten voordele van Kom Op Tegen Kanker. Dat die gift voor 100% fiscaal aftrekbaar is (zowel voor een particulier als een bedrijf), is uiteraard graag meegenomen! Aan elke tafel kunnen slechts tien personen inschrijven: het zijn tafelgesprekken op mensenmaat.
  De leerlingen van de gastronomische school verzorgen de maaltijd.

  Een keuze uit 8 BV’s!
  De BV’s komen uit alle sectoren. Een heel gevarieerd en vooral boeiend gezelschap.
  De namen? Je kunt kiezen tussen topondernemers als Willy Naessens en Bart Verhaeghe (tevens voorzitter van Club Brugge), de briljante econoom Geert Noels, de ‘Leeuw van Vlaanderen’ Johan Museeuw, de geliefde oud-burgemeester van Brugge Patrick Moenaert, de gevatte moraalfilosoof Etienne Vermeersch, de sterrenchef Wout Bru en de directeur-generaal van het katholiek onderwijs Lieven Boeve. Kortom voor elk wat wils.

  Inschrijven?
  Inschrijven is heel eenvoudig. Je mailt je keuze en het aantal personen naar paul.van.damme@tergroenepoorte.be. Daarop krijg je het specifieke nummer van Kom Op Tegen Kanker om de gift te storten. Nadien volgt een bevestigingsmail. In februari 2016 krijg je het fiscaal attest toegezonden. Eenvoudiger kan niet.

   

  Auteur: 
  TGP
 • Opnieuw raak voor Ter Groene Poorte!

  Na de hoofdprijzen van onze sommeliers op de prestigieuze wijnwedstrijden kroonde Thomas Van Hove (7BD) zich vandaag op de Baristawedstrijd tot winnaar binnen de categorie 'Beste Cappuccino van België'. Dikke proficiat aan Thomas en zijn begeleider Rik Houtekier!

  Auteur: 
  TGP

Algemene coördinaten

Ter Groene Poorte
Spoorwegstraat 14
8200 Brugge
Tel: +32 (0)50 40 30 20
Fax: +32 (0)50 40 30 25
Mail: info@tergroenepoorte.be
Google maps