INFO- & OPENDEURDAG' Zondag 22 maart 2015 (10 u. - 17 u.)

 

"Wij zijn slager, kok en bakker én leerlingen van Ter Groene Poorte en daar zijn we heel trots op!" (Charlotte, Sam en Jarne)

 

In Ter Groene Poorte kun je naast slager, kok en bakker ook voedingstechnicus en grootkeukenkok worden. Alle gastronomische opleidingen vind je hier onder één dak.
Laat je overtuigen op één van onze infomomenten.

Voor een overzicht van alle infomomenten kan je terecht bij de rubriek EVENTS. Voor deze activiteiten vragen we om op voorhand in te schrijven.

 

 

De gastronomische school

Ter Groene Poorte is op de eerste plaats een dagschool. Hoewel de vlag 'voedingsinstituut' misschien nog beter de lading denkt. Want Ter Groene Poorte heeft alle voedingsberoepen in huis, wat haar uniek maakt. Dertienhonderd leerlingen uit heel Vlaanderen en Nederland volgen er een gastronomische opleiding. Leerlingen waar we trots op zijn.

Het gastronomisch kenniscentrum

Ter Groene Poorte is ook een 'open' instelling. Onze missie is de nieuwste gastronomische trends oppikken en trendsettend zijn. Leerkrachten en oud-leerlingen willen hun jarenlange ervaring met je delen. Via masterclasses en publicaties. Een voortrekkersrol waar we trots op zijn.

De gastronomische ambassadeurs

Ter Groene Poorte is tenslotte één grote familie. Ruim 12000 oud-leerlingen en 2000 zelfstandigen van grootkeukenkok tot sterrenchef, van ambachtelijke slager tot traiteur, van dorpsbakker tot meesterpatissier. Allemaal dragen ze de gastronomische knowhow van Ter Groene Poorte uit. Ambassadeurs waar we trots op zijn.

Events

Hier vind je de belangrijkste evenementen van Ter Groene Poorte. Infodagen, workshops voor toekomstige leerlingen en masterclasses. Hier moet je zijn. Klik op de activiteit en in de rechterkolom kun je voor de specifieke evenementen inschrijven. Enkel voor de info- & opendeurdag op zondag 22 maart is dit niet nodig.
Komen eten

Facebook stream

Nieuws Ter Groene Poorte in de media

 • Digitale nieuwsbrieven

  Elke tweede vrijdag van de maand vertrekt een digitale nieuwsbrief naar ouders en gëinteresseerden. 

  Hieronder kan u de nieuwsbrieven steeds raadplegen.

  Wie de nieuwsbrief graag ontvangt, kan een mailtje sturen naar pm@tergroenepoorte.be

  NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2015 
  NIEUWSBRIEF JANUARI 2015

  Auteur: 
  TGP
 • HUIS VAN DE GASTRONOMIE GEOPEND

  BEKIJK HIER HET FILMPJE VAN HET HUIS VAN DE GASTRONOMIE

  "Zeg me hoe je les krijgt en ik zal zeggen wie je wordt. Zeg me hoe je les geeft en ik zal zeggen wie je bent. Twee waarheden die staan als een huis. Als het Huis van de Gastronomie."

  Al een tijdje profileert Ter Groene Poorte zich als dé gastronomische school. Het Huis van de Gastronomie geeft die gedachte vorm. In dit gebouw dat op 3 februari 2015 in het bijzijn van Vlaams Minister van Onderwijs HIlde Crevits werd geopend, zullen naast leerlingen van de Slagerijschool ook leerlingen uit de Hotelschool, de Voedingstechniekenschool en de Grootkeukenschool een deel van hun opleiding krijgen.

  Voor Ter Groene Poorte is een gastronomische opleiding een ‘open opleiding’. De school wil haar leerlingen een opleiding aanbieden waar de synergie tussen de verschillende voedingsberoepen centraal staat. Bakkers kunnen leren van chef-koks, slager-traiteurs van grootkeuken-chefs. Gastronomie is het bindmiddel tussen alle voedingsberoepen.

  Auteur: 
  TGP
 • SUCCESVOLLE BIJEENKOMST OUD-LEERLINGEN VOEDINGSTECHNIEKEN

  Op vrijdag 5 december ontving Ter Groene Poorte de afgestudeerde leerlingen Voedingstechnieken/Junior Voedingstechnoloog voor een unieke bijeenkomst. Ook Patricia Adriaens en Philippe Snick, CEO’s van respectievelijk Fribona en Snick Ingredients tekenden present om de banden tussen onderwijs en industrie te versterken. Tijdens de lunch wisten ze de aanwezigen te boeien met hun ervaringen en visie over de voedingsindustrie.

  Oud-leerlingen die we mochten verwelkomen: Noortje (Refreco), Dante (student Geschiedenis), Matthias (student bioingenieur), Anthonie (student biomedische laboratoriumtechnieken), Eline (verkoop), Tom (Sodexo), Pieterjan (student biomedische laboratoriumtechnieken), Tim (Chicken Masters), Sander (student informatica), Laurent (student autotechnologoe), Arne (student voeding en dieet), Benjamin (student biotechnologie), Tom (KMO Management), Benjamin (Food Design & Innovation), Wouter (student voeding en dieet), Jade (studente biomedische laboratoriumtechnologie), Benoit (bakkerij grondstoffen), Hannah (studente biomedische laboratoriumtechnologie), Axelle (studente biomedische laboratoriumtechnologie), Floris (ECCA), Thomas (zelfstandige thuisverpleging)

  Auteur: 
  TGP
 • DRIE NIEUWE MICHELINSTERREN VOOR OUD-LEERLINGEN

  Opnieuw groot nieuws voor Ter Groene Poorte, Dé Gastronomische School. Eind november kwam de nieuwe Michelin-gids uit, een publicatie waar elk jaar naar wordt uitgekeken. Zomaar eventjes tien nieuwe sterren werden uitgedeeld. Bij die nieuwe topchefs zitten drie oud-leerlingen van Ter Groene Poorte. Even belangrijk nieuws is dat alle oud-leerlingen die reeds één of meerdere sterren hadden die behouden. Dit brengt het totaal aantal sterren bij oud-leerlingen op 23! De directie en het hele korps zijn enorm trots.

  Twee recent geopende restaurants vielen meteen in de prijzen. Boegbeeld Sergio Herman rijfde samen met de rijzende ster Nick Bril een eerste onderscheiding voor The Jane (Antwerpen). Ook Olly Ceulenaere van restaurant Publiek (Gent) viel die eer te beurt. Met die twee laureaten is het duidelijk dat Michelin vernieuwing en no-nonsense waardeert.
  Jan Oudenaert en Ann Stevens van D’Oude Pastorie in Lochristi werden eveneens bekroond voor hun inzet. Een zaak waar gezellig en verfijnd tafelen centraal staan.  Hertog Jan (Gert de Mangeleer behoudt) zijn drie sterren, Filip Claeys (De Jonkman) blijft op twee staan.

  En niet alleen de Michelin-gids bekroonde oud-leerlingen van Ter Groene Poorte. De GaultMillau-gids riep Filip Claeys van restaurant De Jonkman (Brugge) uit tot Chef van het Jaar. In Nederland werd Laurent Smallegange van restaurant Spetters (Breskens) GaultMillau-belofte van het Jaar. En begin deze week won Reinout Reniere van het restaurant Zeno in Brugge de Zilveren Pollepel, Jurgen Aerts van restaurant Kok au Vin de Zilveren Bistro.

  Auteur: 
  TGP
 • Geslaagde Drunch Familiedag

  Op zondag 16 november vond voor de derde keer de Drunch Familiedag plaats in Ter Groene Poorte. Bezoekers konden genieten van zestien gastronomische gerechtjes waaronder ééntje samengesteld door Vier-gezicht Wim Liebaert en Patrick Devos. Ook voor de allerkleinsten was dit een unieke ervaring. Bekijk de foto's in onze fotogalerij of op facebook. 

  Auteur: 
  Ter Groene Poorte
 • Universiteit Gent en 7TS slaan handen in elkaar

  Vorige week werd de aftrap gegeven van de samenwerking tussen de Universiteit Gent en Ter Groene Poorte, Dé Gastronomische School. Studenten bio-ingenieur gaan samen met de leerlingen van het specialisatiejaar Vleeswarentechnologie producten ontwikkelen. Hiervoor werden drie teams gevormd waarbij ieder zijn eigen kwaliteiten en talenten kan ontplooien om het doel te bereiken. Aan het eind van de rit worden drie innoverende commerciële producten verwacht.

  Auteur: 
  Ter Groene Poorte
  Department: 
  Slagerij
 • Sommeliers halen de oogst binnen!

  Op donderdag 9 en vrijdag 10 oktober stropen leerlingen van het specialisatiejaar Wijn- en Drankenkennis van Ter Groene Poorte hun mouwen op voor de druivenpluk op het wijndomein Entre-Deux-Monts in Westouter. De druivenpluk start dit jaar een week vroeger door het warme voorjaar.

  Entre-Deux-Monts
  Entre-Deux-Monts van Martin Bacquaert in Westouter is een van de Belgische topdomeinen. Dit tien hectaren groot domein bevindt zich tussen de Rodeberg en de Zwarteberg – vandaar de naam Entre-Deux-Monts. Jaar op jaar produceert Martin Bacquaert er kwaliteitswijnen. Dit jaar liggen de verwachtingen heel hoog wegens de goede weersomstandigheden in het voorjaar.

  Dé Gastronomische School Ter Groene Poorte
  Dé Gastronomische School Ter Groene Poorte heeft op het vlak van de Sommelerie een huizenhoge reputatie. Op bijna iedere nationale en buitenlandse wijnwedstrijd staan leerlingen van het specialisatiejaar Wijn- en Drankenkennis op het podium. Bijna alle sommeliers met naam en faam zijn oud-leerlingen.

  De pluk
  De pluk kadert in de opleiding tot sommelier. In dit specialisatiejaar komen de leerlingen stapsgewijs in contact met alle facetten van het wijnproces. Na de pluk gaan ze op studiereis naar Frankrijk (24 tot 28 november). Daar leren ze wat een wijnboer in het ‘dode’ seizoen doet om kwaliteitswijnen te bekomen: het vinificatieproces vóór de botteling. Op 12 januari vertrekken ze dan naar Zuid-Afrika. De wijngaarden staan er in volle bloei en de studenten bezoeken er talrijke wijndomeinen om het werk op de velden te ervaren.

  Auteur: 
  TGP
 • Beste Belgische Wijn 2014

  Beste Belgische Wijnen.
  And the winners are...
  Gouden medailles:

  Schuimwijnen :
  - Schorpion - Chardonnay Brut

  Witte wijnen:
  - Aldeneyck - Pinot Gris Barrique
  - Waes - Wit
  - Château Bon Baron - Pinot Blanc

  Rode wijnen:
  - Château Bon Baron - Acolon
  - Hoenshof - Cuvée Hoenshof
  - Vigna - Benjamin

  Zilveren Medailles:

  Witte wijnen:
  - Crutzberg - Chardonnay
  - Hoenshof - Chardonnay Barrique
  - Vigna - Elena

  Rode Wijnen
  - Château Bon Baron - La Grande
  - Château Bon Baron - Cabernet Dorsa
  - Château Bon Baron - Pinot Noir

  Auteur: 
  Ter Groene Poorte
 • Chileense wijnen troef!

  Op dinsdag 9 september doet Hotelschool Ter Groene Poorte dienst als kenniscentrum voor de 'Chilean Wine Tour'. Dé Gastronomische School ontvangt verschillende unieke Chileense wijnen die worden toegelicht door Alvaro Arriagada en Gonzalo Carcama, respectievelijk oenologen van Wines of Chili en Vina La Rosa. Vorig schooljaar trokken de leerlingen van het Specialisatiejaar Sommelier nog naar Chili om ter plaatse de wijncultuur te beleven en te degusteren.

  Auteur: 
  Ter Groene Poorte
 • Dé Gastronomische School - Het Vleeshuis

  Een ‘open opleiding’
  In september startte de bouw van het ‘Vleeshuis’. In het najaar van 2014 wordt de nieuwe school in gebruik genomen. In dit gebouw zullen naast leerlingen van de Slagerijschool ook leerlingen uit de Hotelschool, de Voedingstechniekenschool en de Grootkeukenschool een deel van hun opleiding krijgen. Die ‘open opleiding’ is een bewuste keuze. De school wil haar leerlingen een opleiding aanbieden waar de synergie tussen de verschillende voedingsberoepen centraal staat. Productkennis in elk voedingsberoep is en moet de basis zijn van vakkennis en meesterschap.
  Bekijk hier alvast het filmpje over de opbouw van Het Vleeshuis.

  Klik op de foto's hiernaast om de opbouw van Het Vleeshuis te zien. 

  Auteur: 
  Daan Vanslembrouck

Algemene coördinaten

Ter Groene Poorte
Spoorwegstraat 14
8200 Brugge
Tel: +32 (0)50 40 30 20
Fax: +32 (0)50 40 30 25
Mail: info@tergroenepoorte.be
Google maps