Het zijn allemaal doodnormale producten voor de gemiddelde veganist, maar niet evident in het lexicon van de doorsnee keukenprins of -prinses. Ontdek de 5 plantaardige alternatieven die niet mogen ontbreken in je vegan food kitchen.
1. Zijden tofu
Zijden tofu of silken tofu bevat meer water dan gewone tofu die wordt gemaakt door sojamelk te stremmen. Het heeft naast de zijdezachte structuur ook een zachtere smaak. Perfect als basis voor sauzen (vegan mayonaise), purees, crèmes, quiche, taart (vulling of topping), vegan chocolademousse en panna cotta.
Alternatief voor ei en room

2. Edelgistvlokken
Een plantaardig dieet maak je duizend keer interessanter met edelgistvlokken. De vlokken bestaan uit gedroogde, bewerkte en inactieve gist (edelgist of nutritional yeast). Edelgist zit trouwens boordevol eiwitten, foliumzuur en vitamine B1.

3. Tempeh
Net als tofu wordt tempeh gemaakt van sojabonen, maar je verkrijgt het via fermentatie. Het is een pak steviger dan tofu en heeft een meer uitgesproken smaak. Tempeh is daarom ideaal om te bakken met een krokant korstje. De structuur zuigt ook alles op waardoor je het makkelijk kan marineren.
Alternatief voor spekreepjes
Alternatief voor geraspte kaas en parmezaan.

4. Seitan
In Japan wordt seitan al eeuwen op traditionele wijze geproduceerd. Je bekomt seitan door tarwedeeg (of speltdeeg) zo vaak te spoelen met water tot enkel het eiwit (gluten) overblijft.
Deze massa wordt dan in een bouillon gekookt tot sponsachtige structuur. Seitan bevat een pak minder essentiële voedingsstoffen (zoals B1 en B12) dan tofu of tempeh en kan je dus best niet te vaak gebruiken als vleesvervanger.
Alternatief voor gehakt (spaghetti, moussaka, vleesbrood) en rundvlees (tartaar, stoofvlees)

5. Agar Agar
Ook in een plantaardig dieet wordt er volop gesnoept. Het nadeel is dat je in heel wat dessertrecepten wel eens gelatine tegenkomt. Dat is een dierlijk product en hoort dus niet bij een plantaardig dieet.Agar Agar is een geleermiddel op basis van algen en wordt, in tegenstelling tot gelatine, in poedervorm verkocht. Je zal dan ook merken dat de dosering ietwat anders is dan bij gelatine (8g per liter water).
Alternatief voor gelatine
