FOOD ACADEMY presenteert Masterclass Vegan Desserts op 5 oktober 2023

Op woensdag 1 maart 2023 ging in de voedingsschool Ter Groene Poorte de nieuwe FOOD ACADEMY van start. Met deze nieuwe tak van opleidingen zet Ter Groene Poorte de volgende stap in het waarmaken van haar missie: “hier leert ons land wat lekker is”. Met FOOD ACADEMY zullen opleidingen en masterclasses georganiseerd worden die zich specifiek richten op een geïnteresseerd (vak)publiek en foodies die willen bijblijven met trends die vandaag spelen. Want de voedingssector staat, net als Ter Groene Poorte, niet stil.

Als sluitstuk van een reeks kwaliteitsvolle masterclasses, georganiseeerd door de Food Academy van Ter Groene Poorte, nemen docenten Hans D'heer en Bart Ardijns jullie op 5 oktober 2023 (opgelet nieuwe datum) mee door een wereld van vegan desserten. Beide collega's zijn specialisten in fijne vegan-desserts en auteurs van verschillende vakboeken. .

In deze demonstratie geven Hans en Bart een waaier van recepten, structuren, bereidingen en tips & tricks mee om echt verfijnde desserts te creëren. Laat je verrassen door een brede waaier aan mogelijkheden in de zoete veganwereld
 
Programma:
9.00 ontvangst in auditorium met koffie of iets fris
9.30 start demonstratie
12:00 - 13:00 vegan belegde boterham
13:00 demonstratie deel 2
16:00 proefsessie en vragenronde

KLIK HIER OM IN TE SCHRIJVEN


Om een tipje van sluier te lichten geven we hieronder alvast vijf tips voor veganistische alternatieven. 

Het zijn allemaal doodnormale producten voor de gemiddelde veganist, maar niet evident in het lexicon van de doorsnee keukenprins of -prinses. Ontdek de 5 plantaardige alternatieven die niet mogen ontbreken in je vegan food kitchen.

1. Zijden tofu

Zijden tofu of silken tofu bevat meer water dan gewone tofu die wordt gemaakt door sojamelk te stremmen. Het heeft naast de zijdezachte structuur ook een zachtere smaak. Perfect als basis voor sauzen (vegan mayonaise), purees, crèmes, quiche, taart (vulling of topping), vegan chocolademousse en panna cotta.

Alternatief voor ei en room 

tofu

2. Edelgistvlokken

Een plantaardig dieet maak je duizend keer interessanter met edelgistvlokken. De vlokken bestaan uit gedroogde, bewerkte en inactieve gist (edelgist of nutritional yeast). Edelgist zit trouwens boordevol eiwitten, foliumzuur en  vitamine B1.

edelgist

3. Tempeh

Net als tofu wordt tempeh gemaakt van sojabonen, maar je verkrijgt het via fermentatie. Het is een pak steviger dan tofu en heeft een meer uitgesproken smaak. Tempeh is daarom ideaal om te bakken met een krokant korstje. De structuur zuigt ook alles op waardoor je het makkelijk kan marineren.  

Alternatief voor spekreepjes
Alternatief voor geraspte kaas en parmezaan.

tmpeh

4. Seitan

In Japan wordt seitan al eeuwen op traditionele wijze geproduceerd. Je bekomt seitan door tarwedeeg (of speltdeeg) zo vaak te spoelen met water tot enkel het eiwit (gluten) overblijft.

Deze massa wordt dan in een bouillon gekookt tot sponsachtige structuur. Seitan bevat een pak minder essentiële voedingsstoffen (zoals B1 en B12) dan tofu of tempeh en kan je dus best niet te vaak gebruiken als vleesvervanger.

Alternatief voor  gehakt (spaghetti, moussaka, vleesbrood) en rundvlees (tartaar, stoofvlees)

seitzn

5. Agar Agar

Ook in een plantaardig dieet wordt er volop gesnoept. Het nadeel is dat je in heel wat dessertrecepten wel eens gelatine tegenkomt. Dat is een dierlijk product en hoort dus niet bij een plantaardig dieet.Agar Agar is een geleermiddel op basis van algen en wordt, in tegenstelling tot gelatine,  in poedervorm verkochtJe zal dan ook merken dat de dosering ietwat anders is dan bij gelatine (8g per liter water).

 Alternatief voor gelatine

agar

 

 

Leave a Comment