Skip to content

Future Food #innovate

Wat eten we morgen en overmorgen? 

Als we de cijfers mogen geloven zijn we in 2050 met negen miljard mensen op deze planeet waarvan zeventig procent in de steden zal leven. Dat zijn negen miljard mondjes die iedere dag gevoed moeten worden. Deze demografische evolutie voltrekt zich tegen een achtergrond van klimaatopwarming, schaarste van grondstoffen en water, tanende biodiversiteit en een wereldwijde sociale en economische uitstoot van boeren. Er wordt verwacht dat we tot vijftig procent meer voedsel zullen moeten producere, maar hoe?

 

Ter Groene Poorte heeft in deze een belangrijke rol te vervullen. Een rol als innovator, maar ook als katalysator. Hier leert ons land wat lekker is. Wij bepalen vandaag wat er morgen en overmorgen op het bord komt. Innovatie is en blijft topprioriteit voor Ter Groene Poorte. Wij laten alvast al even ons licht schijnen op future food, ons voedsel va de toekomst.

1. Insecten

Onze hersenen zijn er misschien nog niet klaar voor, maar volgens de wetenschap worden insecten het voedsel van de toekomst. Een stijging van de wereldbevolking betekent ook dat we onze eiwitten uit andere producten moeten halen, zeker als we met zijn allen steeds minder vlees eten. Het kweken van insecten is duurzamer dan de vleesproductie. Volgens een onderzoek van de Verenigde Naties bijvoorbeeld is voor een kilo vlees van krekels slechts ongeveer twee kilo voer nodig. Bij varkens is er vier keer zoveel voer nodig, bij koeien is het zelfs twaalf keer meer. Bovendien kunnen insecten hun toepassing vinden in tal van bereiden, zowel in de keuken, maar ook in het bakproces. En geef toe? Wat is er nu verschillend aan het uitzicht van een krekel of een garnaal? It’s all in the mind.

Wist je dat Ter Groene Poorte al experimenteert met insecten in de bakkerijschool? Vorig jaar maakten we zandkoekjes met meelwormen en pralines met sprinkhanen. Lekker knapperig.

insect

2. Kweekvlees

Kweekvlees. Het is een term die ons misschien niet meteen doet watertanden, maar het zal hoe dan ook ons toekomstbeeld voor een stuk schetsen. Kweekvlees is ‘vlees’ dat gekweekt wordt uit dierlijke stamcellen die men in een groeilichaam laat ontwikkelen. Buiten het lichaam van het dier dus. Deze ‘celcultuur’ vindt plaats in vaten, net zoals bij de traditionele fermentatie van bier en yoghurt bijvoorbeeld. Hoewel er voor kweekvlees geen enkel dier geslacht moet worden, is het wel echt vlees. Op moleculair niveau zie je dan ook geen verschil tussen kweekvlees en traditioneel vlees. Op die manier helpt deze methode de problemen omtrent dierenwelzijn en de negatieve effecten van de huidige vleesproductie op het milieu de wereld uit.

Wist je dat Ter Groene Poorte deze trend nauwlettend in de gaten houdt. Kweekvlees komt en dat zal ook in onze opleidingen meegenomen worden.

kweek

3. Zeewier

De zee is onontgonnen, toch wat betreft de eetbare vegetatie in onze oceanen.
Zeewier is dan ook een goed voorbeeld van hoe voedsel voor de toekomst een zoektocht is naar relevante producten om de wereldbevolking te voeden in de toekomst. De mogelijke toepassingen van zeewier zijn talrijk, niet enkel binnen de voedingsindustrie, maar het kan ook dienen als meststof, brandstof, grondstof voor kunststoffen, cosmetica, textiel en als bindmiddel. In ons voedingspatroon kan zeewier een toegevoegde waarde zijn omwille van zijn hoge voedingswaarde en gezondheidsvoordelen: hoog in eiwitten, vitaminen, mineralen, sporen-elementen, ballaststoffen en rijk aan ijzer. Soms tot 25 keer hogere ijzerwaarden dan in vlees).  Zeewier is ook een gezond substituut voor zout en gelatine (bindmiddel).

Wist je dat Ter Groene Poorte zeewier al integreert in zelfgemaakte charcuterie?

zeewier

4. Peulvruchten

Peulvruchten zijn gezond en voedzaam. Ze zijn rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen, mineralen en aminozuren, maar arm aan verzadigde en transvetten. Omdat ze betaalbaar zijn, is het een belangrijk basisvoedsel voor armere consumenten in ontwikkelingslanden. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de dagelijkse consumptie van peulvruchten typische Westerse welvaartziekten kan voorkomen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, en darmkanker. Het hoge eiwitgehalte maakt dat peulvruchten een goede en betaalbare vleesvervanger zijn, wat zowel in Noord als Zuid een belangrijke troef is. Kikkererwten, linzen, sojabonen, witte bonen en bruine bonen zijn ideale eiwitbronnen, maar niet álle peulvruchten zijn vleesvervangers. Snijbonen, sperziebonen, boterbonen en peultjes stellen het met minder eiwit. Daarom worden zij geklasseerd als groente.

Wist je dat Ter Groene Poorte actief met veggie en vegan aan de slag gaat. Vorig schooljaar maakten we 5000 kilo vegan gebak waarbij de eieren vakkundig vervangen werden door kikkererwten en de dierlijke melk door sojamelk. Niemand die het verschil proefde.

peul

5. 3-D geprint voedsel

Het klinkt nog steeds futuristisch, maar vandaag de dag zijn de eerste 3D-geprinte voedingsproducten al commercieel beschikbaar. En het gaat ver: van pasta tot patisserie of ingewikkelde chocoladecreaties. De combinatie van beleving, plezier en gezondheid biedt ongekende mogelijkheden voor deze producten. Een mooi voorbeeld zijn mensen met slikproblemen die nu een onooglijk papje drinken of ruimtevaarders richting Mars die astronautenvoeding eten. Voor die mensen zou eten een meerwaarde zijn als dit geprinte maaltijden zijn met de juiste gezonde samenstelling en ook nog aantrekkelijk voor het oog.

Wist je dat er op onze opendeurdagdag (20 maart 2022) een 3-D printer in de slagerij zal staan waarmee we zelf ‘voeding kunnen printen’. Stel je voor?

3D print

6. Regionale producten

Shop lokaal! We kopen en eten steeds meer regionale producten. Niet alleen omdat ze lekker en duurzaam zijn, maar ook om lokale ondernemers te steunen. Die zijn elke dag bewust bezig met het telen, verwerken, produceren en bereiden van voedsel. Hierbij staan kwaliteit en duurzaamheid, met oog voor natuur en milieu, voorop. Waarom vis uit Japan importeren terwijl onze Noordzee vol zit met verse vis? Waarom appelen uit Frankrijk importeren of boontjes uit Marokko? ­­Het gaat erom de voedselketen zo kort mogelijk te houden, zodat we weten waar ons eten vandaan komt. De lokale bakker, slager, groenteboer en ook de boer om de hoek hebben allemaal een verhaal achter hun product dat aanspreekt.

Wist je dat Ter Groene Poorte volop inzet op regionale producten in onze restaurants. Shop lokaal, die visie willen we ook aan onze leerlingen meegeven. Hier begint het.

gr

Leave a Comment