Skip to content

Weyts en Jambon openen nieuwe bakkerijschool.

1 september is altijd spannend, maar op Ter Groene Poorte kreeg de eerste schooldag een gouden randje.

In het bijzijn van Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs en Jan Jambon, Vlaams Minister-President werd deze voormiddag de nieuwe bakkerijschool officieel geopend. Bovendien staken beide ministers de handen uit de mouwen en toonden ze in welke mate er een goede bakker-patissier in hen schuilde.

20210901_092134

De nieuwe bakkerijschool toont aan dat Ter Groene Poorte enerzijds toonaangevend blijft als kennis- en expertisecentrum binnen het luik voeding en anderzijds gelooft in de toekomst van knelpuntberoepen als bakker, patissier en chocolatier. Innovatie, passie en creativiteit worden dagelijks door onze vakmensen doorgegeven aan de volgende generatie. Vanaf vandaag komen onze leerlingen dan ook terecht in een hypermoderne leeromgeving waarin alle faciliteiten voldoen aan het hedendaagse takenpakket van en bakker-patissier.

20210901_100229

De bakkerijschool Ter Groene Poorte werd voor het eerst opgericht in 1963. In de afgelopen 58 jaar evolueerde de bakkersstiel zeer sterk, vanuit een puur zwaar ambacht met zeer veel handwerk, kwamen er verschillende nieuwe toestellen en machines bij die het ambacht moesten verlichten en efficiënter maken.

Ter Groene Poorte investeerde altijd in moderne toestellen zodat de leerlingen op de hoogte zijn van de nieuwste technieken. Lokalen werden regelmatig herschikt om nieuwe toestellen plaats te geven en nieuwe technieken te introduceren in de lessen. Kneders werden verbeterd, remrijskasten kenden hun intrede, ovens werden geperfectioneerd en sinds een aantal jaren zijn desems ook niet meer weg te denken uit een moderne en kwaliteitsvolle bakkerij.

Vandaag staat de warme bakker voor een revolutie die al enkele jaren langzaam binnen sijpelt. De bakker van morgen heeft nachtwerk niet meer als enige optie, maar wel als één van de opties. En dit niet door alles te gaan diepvriezen, maar wel door het brood traag, lang en dus kwaliteitsvol te laten ontwikkelen, waardoor het werk meer en meer wegschuift van de nacht naar de dag.

Toegegeven, deze revolutie vraagt ook andere toestellen, inrichtingen en uitrustingen. Als school moeten we daarin mee en dat kan niet door bestaande lokalen opnieuw in te richten en te herschikken. Ter Groene Poorte investeerde daarom ruim 3.000.000€ in de volledige renovatie van een gebouw tot nieuwe bakkerijschool. Maar wat houdt deze investering nu eigenlijk in?

Nachtwerk: een keuze
We kennen allemaal het beeld van een slapende stad waarin enkel in de verte een klein lichtje brandt. Juist, dat van de bakker die al om twee uur ’s morgens in de weer is. En dat schrikt jongeren misschien af in hun studiekeuze. Maar er is goed nieuw. ‘The Times They Are A-Changin’, zong Bob Dylan al lang geleden. En inderdaad. Nachtwerk is voor een moderne bakker een keuze geworden. We mogen niet blind zijn voor het feit dat de bakker ook een gezin heeft en steeds vaker ook een sociaal leven wenst. We moeten ons ervan bewust zijn dat de jeugd die er nu aankomt en ja, er zelfs al is, work-life balance zeer vaak voorop stelt. Jongeren willen deelnemen aan een sociaal leven. Jongeren willen er zijn voor hun gezin. Vandaag is dit al te vaak een reden om de passie en liefde voor het vak niet te volgen. Maar het kan ook anders. Daarbovenop start uiteraard niet iedereen een zelfstandige zaak, maar de zelfstandige bakker heeft gemotiveerd personeel nodig. Gemotiveerde, geschoolde bakkers, die een gezonde work-life balance gerespecteerd zien. Ook de zelfstandig bakker moet dus oplossingen vinden om het personeel te motiveren en om ons prachtige beroep aantrekkelijk te houden.

Leave a Comment