Skip to content

Back on track: the healty snack

Naar aanleiding van de Ecotrophelia Awards, waarbij Fevia universiteiten uitdaagt om op zoek te gaan naar innovatieve voeding, kwamen drie trends naar voor.

 

Een eerste opvallende trend is dat de jongeren vaak kiezen voor evenwichtige tussendoortjes die ze op een gemakkelijke en snelle manier en on-the-go kunnen eten. “Healthy snacking is een belangrijke trend die we ook zien in de voedingsindustrie, met speciale aandacht voor ready-to-eat maaltijden, zoals crackers als ontbijt of tussendoortje”, zegt Sophie Bourrez, co-director bij de Waalse innovatiepool Wagralim.

Een tweede trend, niet enkel bij de jongeren maar ook in de voedingsindustrie zelf, is de focus op producten die de gezondheid bevorderen, vaak op basis van veel groenten en fruit. Verschillende studententeams zochten naar plantaardige oplossingen met meer vezels of eiwitten of met minder suikers.

Tot slot willen jongeren voedselverlies tegengaan door reststromen uit de voedingsindustrie te hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan oud brood, lelijke groenten of resten van honingraten.

Met de Food At Work Ecotrophelia Awards daagt de Belgische voedingsindustrie studenten uit om zelf de voeding van morgen te ontwikkelen. De 15 deelnemende jongerenteams mikken daarbij opvallend vaak op evenwichtige tussendoortjes die ze gemakkelijk en snel kunnen eten. Zo creëerde het winnende team van de Université Catholique de Louvain met Apéronia een smaakvol aperitiefduo van dip en crackers op basis van aroniabessen. Daarnaast zoeken jongeren naar plantaardige oplossingen die bijdragen aan de gezondheid en proberen ze voedselverlies te vermijden door reststromen een tweede leven te geven. 

Klik hier om de winnende producten te bekijken