Skip to content

MOS PROJECT & ECOLOGIE

Ter Groene Poorte startte al jaren geleden met een volwaardige MOS-werking (Milieuzorg op School) en wil als gerenommeerde voedingsschool toonaangevend zijn en duidelijke lijnen uitzetten. In mei 2019 werd de school beloond voor de inspanningen en werd Ter Groene Poorte een Eco-School. Fier mochten we twee jaar de ‘Groene Vlag’ laten wapperen. In mei 2021 kregen we opnieuw een positieve jurering en mogen we ons tot 2024 een Eco-School noemen. Als enige school in Brugge. Als enige voedingsschool in het land. Zoiets komt uiteraard niet vanzelf, maar is het resultaat van jarenlange inspanningen die zich vertalen over alle afdelingen heen, van de eerste graad tot de specialisatiejaren.

 

MOS_GROENEPOORT (20 van 54)

VAN MOS NAAR ECO-SCHOOL

° Ontstaan Cactuswerkgroep vanuit het MOS-beleid. De werkgroep zet zich in voor de vergroening van de speelplaatsen in samenwerking met MOS. Cactus = speelplaats = een warme, prikkelende en aangename plek voor en door de leerlingen. De cactus is opgedeeld in rustige en actieve zones.

° Daarbij aansluitend is er sinds 2018 ieder jaar een Cactusdag waar leerlingen en personeel, dankzij diverse workshops, onze campus ‘pimpen’ binnen de thema’s: duurzaamheid, klimaat en natuur.


MOS_GROENEPOORT (11 van 54)

° Vernieuwing van de stookplaatsen. Oude verwarmingsketels zorgen voor veel CO2-uitstoot. In een periode van drie jaar vernieuwden we vijf stookplaatsen energie-efficiënt.

° Verslagen van vergaderingen drukken we niet of zo weinig mogelijk af. Google Drive is een uitstekend alternatief om alles digitaal te bewaren.

° Aan de leerlingen vragen we ook om hun GIP recto-verso af te drukken, bij voorkeur op gerecycleerd papier.

° Aan de receptie van de school is geen frisdrank meer aanwezig. We bieden enkel water, (kruiden)thee, koffie en biologisch appelsap aan.

° Bij de start van het nieuwe schooljaar krijgen leerlingen een herbruikbare Dopper-fles. Iedere leerling en werknemer kan op verschillende plaatsen de Dopper-fles met kraantjeswater bijtanken.

dop

° Op de eerste schooldag is er een MOS-stand zodat nieuwe leerlingen meteen kennismaken met onze visie.

° Tijdens het schooljaar gaan de leerlingen vaak op uitstap. We gaan telkens na hoe we ons op de meest ecologische manier kunnen verplaatsen.

° Tijdens het schooljaar zijn er op Ter Groene Poorte geregeld evenementen. Plastic behoort hier tot het verleden. Wij kiezen voor biologisch afbreekbaar materiaal.

° Voor de leerlingen van de eerste graad is er De Kwekerij. Leerlingen planten en verzorgen zelf hun kruiden, groenten en eetbare bloemen. Deze producten gebruiken we dan ook in de keuken.

 
Schermafbeelding 2021-06-22 om 14.12.04

° In het tweede jaar werken de kinderen rond een bijen- en honingproject. In maart is er telkens een vakoverschrijdende projectweek rond dit thema. De school voorziet ook enkele bijenkasten om dit project naar een hoger level te tillen.

° Leerkrachten lichamelijke opvoeding organiseerden ‘plogging’, joggen terwijl je zwerfvuil verzamelt en je buurt proper maakt.

° In februari is er traditioneel Dikketruiendag. De verwarming gaat een graadje lager en er worden verschillende acties georganiseerd (bedeling van soep) om stil te staan bij de boodschap van de dag.


dikke


° MOS-stand tijdens info- en opendeurdagen. Het MOS-beleid en de concrete uitwerkingen brengen we telkens op prominente manier in beeld waardoor ouders en kandidaat-leerlingen duidelijk zien hoe we onze groene visie in de realiteit omzetten.

° Binnen de grootkeuken is er het project ‘Groene Goesting’. Hiermee willen we niet alleen inzetten op duurzaamheid, maar ook de perceptie verbreden naar gezonde en lekkere voeding.groene

° Onze grootkeuken werkt ook samen met ChefsproVeggie zodat er een evenwicht in de keuken ontstaat. Het is geen en/of-verhaal, maar een en/en-verhaal. Vegetarische alternatieven zijn actueel en hip.

° Foodwin binnen de grootkeuken is prioriteit. Samen gaan we voor minder voedselverspilling. Volgens een onderzoek gaat 12% van het geproduceerde voedsel verloren. Concreet is dat ruim 10.000 kg per jaar. Dit resulteert in een verloren kost van 14.000 euro en een uitstoot van 32 CO2.


food


° Onze picknickruimte kreeg de naam Rock ’n Soul mee. Rock voor wie houdt van een vleesrijke maaltijd met gezonde toetsen. Soul voor wie kiest voor een lekker, duurzaam en ecologisch broodje.

° Ook het internaat schrijft mee aan het MOS-verhaal met thema’s als NATUURleuk, natuurwandelingen, een domeinspel Save Nature en een natuurkwis. Als het kan, schrappen we ook bussen en gaan leerlingen te voet naar het internaat aan de Komvest.

° Bij mooi weer kunnen lessen ook buiten doorgaan.Schermafbeelding 2021-06-22 om 14.15.56

° Sorteren en composteren blijven een aandachtspunt voor verbetering. Bovendien investeerden we recentelijk in ondergrondse afvalcontainers.

° Onze missie is minder. Minder met de auto of het openbaar vervoer naar school. Minder consumeren, minder papier. Maar wel meer bewegen.

° Op onze campus staat sinds kort ook een kledingcontainer. #hergebruik #geefwegwatjenietmeergebruikt.
° Batterijen worden ingezameld in het receptiegebouw.bat


° In de klaslokalen geven we les met de ramen en deuren open om de luchtcirculatie te optimaliseren. Als het weer het toelaat, maken we ook gebruik van de buitenklas. In de lokalen en de didactische restaurants installeerden we ook CO2-meters.