Skip to content

Bottenbouillon! Gezond en lekker.

Bottenbouillon of bone broth, het is een drinkklare botten bouillon die op dezelfde manier wordt gemaakt als de klassieke runds- of kippenbouillon om mee te koken. Beenderen, karkassen, groenten en kruiden worden traag gegaard en ingekookt tot de ingrediënten al hun smaak hebben afgegeven. Drinkbouillon is lekker smaakvol, maar ook erg gezond.

 

 

Daarom is bottenbouillon zo gezond?

De belangrijkste vitaminen en mineralen die in bone broth zitten, zijn calcium, fosfor, magnesium, ijzer, glucosamine, chondroïtine en omega 3 & 6 vetzuren. Wanneer je bouillon trekt (uit runder-, lams- of kippenbotten, maar uit visgraten kan ook), komen deze stoffen uit het merg en bindweefsel vrij.

De aminozuren die in bottenbouillon zitten boosten je immuunsysteem. En door bone broth te drinken maak je ook je eigen botten sterk. De glucosamine en chondroïtine die het bevat helpen bovendien om je gewrichten soepel en je bindweefsel sterk te houden. De gelatine en collageen in bottenbouillon verstevigen ook je darmslijmvlies. Mensen met prikkelbare darmen bleken veel baat te hebben bij het drinken ervan. Het aminozuur glycine in bottenbouillon heeft een ontstekingsremmende werking, en in combinatie met collageen is dat het recept voor een zuivere, soepele en strakkere huid. Glycine helpt je ook nog eens om beter in slaap te vallen en zorgt voor een overall betere slaapkwaliteit. Kortom: de gezondheidsvoordelen van bone broth zijn legio, dus vanaf nu verruil je dat glas warme melk voor het slapengaan gewoon voor een kop home-made bouillon.

 

Zo maak je het

Goed, bottenbouillon is dus met recht een superfood. Maar hoe maak je het? Nou, zo:

Voor 4 liter bottenbouillon:

  1. Gebruik 1 à 2 kilo botten. Dit kunnen runder-, lams- of kippenbotten zijn, maar visgraten kan ook. Bij de slager of op de markt haal je ze voor een prikje. Zorg ervoor dat je naast botten met vlees ook schenkel en mergpijp gebruikt om bouillon van te trekken. Hier zitten de meeste voedingsstoffen in, en het zorgt voor meer smaak.
  2. Vul een pan met ca 4 liter water of totdat de botten flink onder water staan. Voeg hier een scheutje azijn aan toe. De azijn zorgt ervoor dat de vitaminen en mineralen uit de botten worden getrokken. Voeg een snuf zout toe en breng aan de kook. Als het water bubbelt, draai je het vuur laag en laat je het geheel 8 tot 12 uur doorsudderen. Na 8 uur op het vuur zul je zien dat de botten bijna helemaal opgelost zijn.
  3. Giet de broth door een zeef om de grove stukken eruit te filteren. Breng op smaak met wat peper en zout en drink ’m zó of gebruik de bone broth als fijne basis voor healthy soepen en sauzen.