Skip to content

Alumni in the picture: Florian Heyerick (BAR FLO)

“De titel van beste Junior Commis Sommelier van België opende heel wat deuren”

Jong en ondernemend. Ook dat is Ter Groene Poorte. Wie even tot rust wil komen, kan sinds kort terecht in BAR FLO in Deinze, een hippe (lounge) bar waar je Florian Heyerick als zaakvoerder terugvindt. Koffie, Thee gebak of een ontbijt. Het kan er allemaal. Florian studeerde zeven jaar op Ter Groene Poorte en maakte snel de eigen droom waar ‘een eigen zaak’. We belichten even zijn parcours.

Streng, maar rechtvaardig

“In 2011 begon ik mijn eerste jaar aan Ter Groene Poorte”, vertelt Florian. “Gedurende de eerste twee jaar kregen we een algemene opleiding, waarbij de ambachten van bakker, slager en kok-zaalmeester aanbod kwamen. Na die ‘basisjaren’ koos ik uiteindelijk voor de richting hotel, waarbij we konden genieten van een opleiding in de zaal en in de keuken. 

Mijn voorkeur ging uit naar de zaal. Ik hou van het sociale contact en om mensen persoonlijk in de watten te leggen. Een leerkracht die mij nog steeds bijblijft, is mevrouw De Milliano. Een krak in haar vak. Een strenge, maar rechtvaardige leerkracht die ons de kneepjes van het vak aanleerde, waarbij discipline en gastvrijheid centraal staan.”
“Gedurende de opleiding krijg je heel wat kansen om kennis te maken met de verschillende gebieden van gastronomie. Zo mochten we geregeld een service draaien op het Koninklijk Paleis te Brussel, waarbij ik de Koningin mocht bedienen. De lessen worden ook gegeven door leerkrachten die met passie hun job uitoefenen. De meeste praktijkleerkrachten hebben voorheen hun functie als leerkracht zelf op het werkveld gestaan, waardoor ze hun kennis hierdoor nog beter kunnen aanleren aan de leerlingen.“

Junior Commis Sommelier

“In het zesde jaar van mijn opleiding kregen we de optie om deel te nemen aan de nationale junior sommelier wedstrijd. Aangezien ik een passie heb voor wijnen, besloot ik deel te nemen aan de voorrondes. Enkele tests later was ik geslaagd en mocht ik met een medestudent deelnemen aan de wedstrijd. Als voorbereiding van deze wedstrijd kregen we maandenlang voorbereiding van de ervaren sommeliers op Ter Groene Poorte. Telkens na de schooluren, bleef ik na om extra opleidingen te volgen over de specifieke wijngebieden waarbinnen de wedstrijd kaderde. Maandenlange voorbereiding, uren aan bijles en trainingen brachten mij in 2017 uiteindelijk de titel van de beste Junior Commis Sommelier van België op. Deze titel zette heel wat deuren voor mij open in de horecasector.”

 

At your service
“Na mijn zes jaren op Ter Groene Poorte besloot ik om mijn kennis verder uit te breiden en een specialisatiejaar Butler & Events te volgen. Deze opleiding was de kers op de taart. Dit studiejaar blijft mij nog steeds bij. In deze specialisatie maakten we kennis met gastronomie op hoger niveau, die met passie aan ons werd aangeleerd door de mevrouw Verbeerst. Zij is de specialist op gebied van etiquette. De talrijke bedrijfsbezoeken, opleidingen, studiereizen, en stages in het buitenland maakten dit jaar absoluut onvergetelijk.”

 

2020: BAR FLO is born
“Na lang twijfelen besloot ik de stap te zetten in het ondernemerschap en startte ik in 2020 deze gezellige koffiebar/tearoom op in de winkelstraat in Deinze. Het ondernemerschap is soms heel pittig, maar eenmaal de passie van de horeca in je bloed zit, is dit moeilijk weg te krijgen. Het is een hele weg geweest sinds de opstart van de zaak, maar vier jaar later ben ik trots op wat ik heb bereikt.”
Het verhaal van zijn zaak startte toen hij (in het hoger) stage liep op het stadhuis in Deinze. De burgemeester vertelde hem dat er een handelspand in de winkelstraat vrijkwam. " 3 jaar geleden op 15 mei startte ik een pop-uphorecabar voor 3 maanden op. De bar draaide van in het begin al goed, ondanks dat het eerst een cocktailbar was, maar ik merkte dat de doelgroep meer te vinden was voor koffie, taart en gebak. Ik paste het concept wat aan."
De zaak is open van 10u tot 18u van woensdag tot zondag. Op zondag organiseert Florian ook themaontbijten. 

Leave a Comment